Geert Wilders ANP

Leiders van de Australische islamitische gemeenschap hebben minister-president Turnbull gevraagd om het visum van PVV-leider Geert Wilders in te trekken. Ze verwachten dat het geplande bezoek van de Nederlandse politicus voor onrust zorgt.

Wilders zal op 20 oktober in Perth een anti-islampartij lanceren. Volgens de moslimleiders geeft de regering een verkeerd signaal af door Wilders een visum te verstrekken. Ze vrezen dat zijn anti-islamboodschap zal leiden tot meer spanningen in het land.

Sydney

Het verzoek om Wilders' visum te weigeren deden de moslimleiders tijdens een ontmoeting met de premier. Die was georganiseerd nadat afgelopen week een 15-jarige moslim een politiemedewerker had neergeschoten in Sydney. 

Er was al eerder gedoe om Wilders' visum. Een paar dagen geleden maakte hij zelf bekend dat zijn aanvraag toch was goedgekeurd. 

Een van de moslimleiders trok een vergelijking met het weigeren van een visum aan r&b-zanger Chris Brown. Die mocht eerder deze maand het land niet in, omdat hij is veroordeeld voor huiselijk geweld. Wilders zou ook de toegang moeten worden ontzegd vanwege zijn gedrag. 

Volgens Turnbull gaat hij niet over de visa, maar de minister van Immigratie. Die zegt dat aan alle criteria is voldaan. 

Verschillende Australische parlementsleden zeggen dat Wilders welkom is, ook al is zijn boodschap controversieel. "De vrijheid van meningsuiting is een van de grondrechten van Australië. Het maakt me niet uit als mensen het land binnenkomen die iets controversieels willen verkondigen. De mensen die het daar niet mee eens zijn, hebben ook alle recht om daar weer tegenin te gaan", zegt het liberale parlementslid George Christensen.  

STER reclame