AFP

Bij de basiliek in het Franse dorpje Sainte-Anne d'Auray zijn 600 witte kruizen neergezet. Een eerbetoon aan de honderden boeren die dit jaar zelfmoord hebben gepleegd in Frankrijk. Volgens de initiatiefnemer van het project, Jacques Jeffredo, is suïcide een groot probleem in de agrarische gemeenschap.

In 2013 concludeerden onderzoekers dat om de dag een Franse boer zelfmoord pleegt. Tussen 2007 en 2009 zouden ongeveer 500 boeren hun leven zelf hebben beëindigd. In verreweg de meeste gevallen gaat het om mannen.

Volgens Jeffredo ligt het aantal zelfmoorden onder Franse boeren hoger dan het onderzoek aantoonde. Hij startte een online petitie om aandacht te vragen voor het probleem. Jeffredo zegt dat hij op basis van empirisch onderzoek kan stellen dat ieder jaar ruim 600 Franse boeren zelfmoord plegen. "Dat zijn ongeveer evenveel doden als bij vier vliegtuigcrashes", zegt hij tegen de Franse krant Figaro.

Jacques Jeffredo, de initiafnemer van het project, vindt dat boeren meer steun verdienen AFP

Door de kruizen te plaatsen, willen de initiatiefnemer van het project laten zien dat hij meeleeft met de nabestaanden van de overleden boeren. Tijdens een kerkdienst in de basiliek in Sainte-Anne d'Auray, een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken, werd stilgestaan bij suïcide in de agrarische gemeenschap.

Jeffredo zegt dat het probleem de Franse landsgrenzen overschrijdt. "Ook in andere Europese landen wordt er veel zelfmoord gepleegd door boeren", zegt hij tegen nieuwssite euronews. "In Duitsland maken ieder jaar minstens 500 boeren een eind aan hun leven. In België zijn dat er ongeveer 400 en ook in Italië gebeurt het veel."

Hij denkt dat de boeren veel last hebben van de dalende prijzen voor producten als melk en varkensvlees. De beslissing van de Europese Unie om een einde te maken aan de melkquota zou hun situatie verergeren. "Ik vind dat boeren meer steun verdienen", zegt Jeffredo. "Zij werken zich eigenlijk dood, terwijl ze ons voedsel produceren."

STER reclame