AFP

Anonieme Turkse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat de aanslag van gisteren in Ankara het werk is van de islamitische terreurgroep IS. 

Er zijn opvallende overeenkomsten met een aanslag in juli in Suruç, zei een bron tegen persbureau Reuters. Ook die aanslag wordt toegeschreven aan IS. Een tweede bron bevestigde de verklaring van de eerste: "Alle tekenen wijzen erop dat de aanslag door IS is gepleegd. Wij focussen ons volledig op IS."

Suruç

In juli ontplofte in Suruç een bom tussen overwegend Koerdische bezoekers van een conferentie over de wederopbouw van de Syrische stad Kobani. Die aanslag kostte het leven aan 32 Koerden. De leider van de Koerdische politieke partij HDP, Selahattin Demirtas, zei gisteren ook dat hij veel overeenkomsten ziet tussen de aanslag in Suruç en die in Ankara.

Duizenden mensen de straat op in Ankara

De aanslag in Ankara kostte het leven aan zeker 95 bezoekers van een demonstratie tegen de oorlog tussen het leger en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. In ziekenhuizen zijn 246 gewonden binnengebracht. Volgens de Turkse politie waren de daders twee zelfmoordterroristen

Mogelijkheden

NOS-correspondent Lucas Waagmeester sluit niet uit dat de aanslag het werk is van IS. "IS heeft eerder aanslagen gepleegd op Koerdische jongeren in Turkije, waarbij tientallen doden vielen. Dus dat is een mogelijkheid."

Hij verwacht niet dat de PKK erachter zit, omdat iedereen wist dat er vooral Koerden op de bijeenkomst af zouden komen.

Waagmeester benadrukt dat meerdere scenario's mogelijk zijn. Het kunnen volgens hem allerlei partijen zijn die er belang bij hebben om chaos te stichten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, die over drie weken worden gehouden. "Het kan eigenlijk alle kanten op. Het is verschrikkelijk moeilijk om op dit moment te zeggen wie dit heeft gedaan."

STER reclame