PKK-strijder in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije AFP

Het Turkse leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de Koerdische PKK. De aanvallen komen een dag nadat de terreurbeweging een eenzijdig bestand had uitgeroepen.

Het Turkse leger zegt dat er onderkomens en munitiedepots van de PKK onder vuur zijn genomen in het noorden van Irak en het zuidoosten van Turkije. Gisteren zouden er veertien militanten zijn gedood bij andere aanvallen. De gevechten tussen het leger en PKK-rebellen laaiden een paar maanden geleden op.

Gisteren kwamen bij een bloedige aanslag in Ankara 95 mensen om het leven. Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op bij een pro-Koerdische vredesdemonstratie. De Turkse regering houdt er rekening mee dat de PKK verantwoordelijk is voor die aanslag. Er zouden al een tijdje signalen zijn dat Koerdische rebellen en IS zelfmoordaanslagen willen plegen om "chaos te creëren" in Turkije.

Beveiliging opvoeren

Na de aanslag gisteren kondigde de PKK een bestand af. Alle operaties in Turkije werden opgeschort, tenzij de beweging zelf zou worden aangevallen. Volgens de Koerdische afscheidingsbeweging was dit een belangrijke stap voor "eerlijke en rechtvaardige verkiezingen op 1 november".

De Turkse regering heeft nog eens herhaald dat de aanslag in Ankara geen aanleiding is de parlementsverkiezingen uit te stellen. "De beveiliging bij verkiezingsbijeenkomsten wordt verder opgevoerd. De verkiezingen zullen op een veilige manier worden gehouden", zegt een woordvoerder.

Een Turks persbureau meldt dat er in de Turkse stad Konya veertien leden van terreurgroep IS zijn opgepakt. Er zouden invallen zijn geweest in een aantal woningen. Het is niet bekend of die arrestaties verband houden met de aanslag in Ankara. 

STER reclame