Relletjes in Turkije na bomaanslag

In Ankara en Istanbul zijn betogingen gisteravond uitgelopen op relletjes. De demonstranten betichten de Turkse president Erdogan en zijn AK-partij van betrokkenheid bij de bomaanslag van zaterdagmiddag.

In Ankara gingen twee bommen af aan het begin van een vredesdemonstratie. Zeker 95 mensen kwamen om en er vielen 248 gewonden. Mogelijk zal het dodental nog oplopen, aangezien enkele van de gewonden zware brandwonden hebben. De Turkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Molotovcocktails

Enkele uren na de aanslag protesteerden tegenstanders van president Erdogan op de plek van de aanslag en bij ziekenhuizen waar de minister van Binnenlandse Zaken de gewonden bezocht. Ze scandeerden "AKP moordenaar" en "Erdogan moet aftreden".

In Istanbul liep een demonstratie uit op opstootjes. Demonstranten gooiden vuurwerk, stenen en molotovcocktails naar de politie, die daarop traangas en een waterkanon inzette.

  • AFP
    Betogers droeg borden met 'moordstaat'
  • AFP
    De demonstranten menen dat Erdogan het geweld expres laat doorgaan
  • AFP
    De betogers gooiden met molotovcocktails en stenen naar de politie
  • AFP
    De politie zette traangas in

De betogers menen dat Erdogan hoopt te profiteren van de chaos in het land bij de verkiezingen van volgende maand. Door Koerden en Turken tegen elkaar uit te spelen, hoopt hij meer zetels te krijgen, luidt het. Erdogan ontkent dat.

Critici wijzen erop dat de vredesmars die doelwit was van de aanslag, werd georganiseerd door tegenstanders van Erdogan, zoals linkse en Koerdische groepen. Hij zou daarom te weinig doen om de schuldigen te vinden. Hetzelfde gebeurde volgens hen bij een eerdere aanslag dit jaar.

Volgens premier Davutoglu zit juist terreurgroep IS of de Koerdische PKK achter de aanslag. "Er zijn al een tijdje signalen dat sommige Koerdische rebellen en IS zelfmoordaanslagen willen plegen om chaos te creëren in Turkije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl