Virgil van Dijk speelt zijn eerste interland tegen Kazachstan
NOS Voetbal

Debutanten Oranje genieten: er is niets mooiers

Het was een beetje een debutantenbal bij Oranje in het EK-kwalificatieduel met Kazachstan. Bondscoach Danny Blind stelde Kenny Tete, Virgil van Dijk en Anwar El Ghazi op voor hun eerste interland en moest later noodgedwongen ook nog doelman Jeroen Zoet laten debuteren. "Ik kan niet anders zeggen: de jongens hebben het fantastisch gedaan."

Blind was vooral te spreken over de verdedigers. "Van Dijk heeft een fantastische wedstrijd gespeeld en Tete deed het ook prima." De twee dankten hun debuut vooral aan blessures en schorsingen van reguliere internationals. "Ik heb gekeken naar alternatieven, maar die waren er niet." Geen probleem, aldus Blind: "Dat was het beste gedeelte van het elftal."

"Ik hoop niet dat jullie het gemerkt hebben, maar het was eerst een beetje wennen. Ik denk dat het wel goed is gegaan", zei de blije Tete na afloop. "Er is niets mooiers hè?"

Ook voor Van Dijk voelde zijn eerste minuten in Oranje wat onwennig. "Ik speel voor het eerst met deze jongens en het veld was spekglad. Naarmate de wedstrijd vorderde ging het steeds beter. Ik ben supertrots dat ik mijn debuut heb mogen maken."

El Ghazi: dit is een jongensdroom die uitkomt

Over de derde debutant - El Ghazi - in de basis was Blind iets kritischer. "Anwar heeft goede momenten gehad, maar was niet altijd even gelukkig in de laatste pass. Ik ben niet ontevreden."

Een van die goede moment kwam na iets meer dan een half uur spelen, toen El Ghazi de assist gaf voor het doelpunt van Georginio Wijnaldum. "De eerste helft ging heel goed, de tweede helft wat minder, toen werd ik een beetje slordig", echode El Ghazi de opmerkingen van Blind. "Maar ik ben gewoon zo blij. Dit is een jongensdroom die is uitgekomen. We hebben ook nog gewonnen; beter kan niet."

Zoet: blessure Krul is een smet op de avond

Doelman Jeroen Zoet kwam in de 81ste minuut in het veld, nadat Tim Krul met een knieblessure niet verder kon. Eerder was eerste doelman Jasper Cillessen al geblesseerd afgehaakt. "Op zo'n manier debuteren is wel heel vervelend", keek Zoet met gemengde gevoelens terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl