'PKK komt met eenzijdig staakt-het-vuren'

PKK-strijders in het oosten van Turkije AFP

De Koerdische PKK heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd in Turkije, melden bronnen dicht bij de beweging. De Koerdische strijders voeren geen aanvallen meer uit tot ze zelf worden aangevallen. 

De militanten zeggen dat ze de vervroegde parlementsverkiezingen die over drie weken worden gehouden niet in gevaar willen brengen.

De mededeling komt na de terreuraanslag op een pro-Koerdische demonstratie in Ankara. Of de PKK al van plan was een bestand af te kondigen, is onduidelijk. Drie maanden geleden doorbraken ze een twee jaar oud bestand. 

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP zegt dat de aanslag was gericht tegen zijn leden. De bommen ontploften tussen partijleden die meeliepen in de betoging. Daaruit maakt de HDP op dat zij het voornaamste doel waren. 

Veroordeeld

De Turkse president Erdogan heeft de aanslag krachtig veroordeeld. Hij spreekt van een aanval op Turkse natie.  In een geschreven verklaring roept hij op tot solidariteit. Hij zegt dat de daders verdeeldheid willen zaaien in de Turkse samenleving. Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag zit. 

De verkiezingscampagne wordt de komende dagen stilgelegd.

STER Reclame