Getty Images

Het dodental van de twee bomaanslagen op een betoging in de Turkse hoofdstad Ankara is vanavond opnieuw naar boven bijgesteld. Volgens de Turkse artsenvereniging zijn er 95 doden gevallen en ruim vierhonderd mensen gewond geraakt. Eerder werden aantallen genoemd van 86 doden en 186 gewonden. 

De regering spreekt van een terreuraanslag. Volgens premier Davutoglu zijn er sterke aanwijzingen dat het om zelfmoordaanslagen gaat. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Mogelijk zit Islamitische Staat, de arbeiderspartij PKK of de extreem-linkse terreurgroep DHKP-C erachter, aldus de premier

Davutoglu heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor alle mensen die sinds juli zijn omgekomen door terreuraanslagen. Ook is er een oproep gedaan om bloed te doneren voor de slachtoffers.

De aanslag werd gepleegd vlak bij het grootste treinstation van de stad. Daar zou net een betoging beginnen die werd georganiseerd door vakbonden en andere organisaties. Zij noemden het een vredesmars. Ze wilden protesteren tegen het geweld tussen de staat en Koerdische militanten. Op beelden is te zien dat er een bom afgaat in de mensenmassa. 

Moment explosie Ankara

Op de betoging kwamen veel aanhangers van de pro-Koerdische politieke partij HDP af. Op Twitter zijn foto's te zien van lichamen bedekt met vlaggen van de partij. 

De Turkse regering verbood media tijdelijk beelden van de aanslag naar buiten te brengen, of bloederige foto's van slachtoffers te publiceren. Als ze zich daar niet aan zouden houden, zouden ze op zwart kunnen worden gezet. 

De leider van de Koerdische politieke partij HDP, Selahattin Demirtas, noemt de aanslag identiek aan eerdere aanslagen in Diyarbakir en in grensstad Suruç

President Erdogan veroordeelde de aanslagen, die volgens hem de eenheid en vrede in het land bedreigen. De beste manier om op de aanslagen te reageren is volgens hem door als bevolking solidariteit en vastberadenheid te tonen. 

Na de explosies braken op verschillende plaatsen in Ankara kleine protesten uit tegen de regering. De betogers houden Erdogan en het beleid van zijn AKP-partij verantwoordelijk voor de bloedige aanslagen.

Zij aan zij

De Duitse bondskanselier Merkel bracht haar condoleances over aan de Turkse premier. Het gaat volgens haar om "bijzonder laffe daden die een bedreiging vormen voor burgerrechten, democratie en vrede". De VS veroordeelde de "afschuwelijke terroristische aanslag op vreedzame demonstranten".

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn medeleven uitgesproken. Volgens Koenders is het zorgelijk dat de stabiliteit zo vlak voor de verkiezingen op deze manier op de proef wordt gesteld. "Het is van het grootste belang dat alle spelers in Turkije zich verenigen in hun strijd tegen terreur en de eenheid bewaren", zegt de minister. "Wij staan zij aan zij met Turkije in de strijd tegen terreur."

STER reclame