NOS Nieuws

Onbekende Appels voor het eerst te zien in Parijs

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Onbekende Appels voor het eerst te zien in Parijs

Centre Pompidou in Parijs heeft een primeur: eind deze maand opent hier een tentoonstelling met tekeningen van Karel Appel. Een groot deel van die werken was nooit eerder te zien, zoals drie kleine tekeningen die nog maar pas opgespoord zijn.

"Het is echt heel bijzonder", zegt Franz Kaiser, vice-voorzitter van de Karel Appel Foundation en hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum. "Zelfs ik heb veel van die tekeningen nog nooit gezien."

In het Centre Pompidou hangen zo'n tachtig werken van Appel, gemaakt tussen 1947 en zijn overlijden in 2006. "We hebben gezocht in zijn persoonlijke nalatenschap en mochten zelf kiezen wat we wilden tonen", zegt Jonas Storsve van Centre Pompidou.

Ze tonen zijn vitaliteit die hij tot op het laatst had

Jonas Storsve van Centre Pompidou over het tentoongestelde werk van Appel

Er zijn onder meer grote werken te zien in felle kleuren, die Appel maakte kort voor hij overleed. "Ze tonen de vitaliteit die hij tot op het laatst had."

Maar het meest bijzondere, zegt Storsve, zijn drie minuscule tekeningen. Die zijn nooit tentoongesteld en waren nooit voor het publiek te zien. "Dat was dé grote ontdekking op deze expositie."

Storsve doorzocht met collega’s de persoonlijke archieven van Appel en stuitte op de drie werken. Ze waren verpakt in dozen die hij in Amsterdam vond. "We herkenden ze van een foto uit 1950!"

  • Centre Pompidou
    Achter Karel Appel zijn twee van de drie tekeningen zichtbaar
  • Centre Pompidou
    Een van de drie kleine tekeningen
  • Centre Pompidou
    Een van de drie kleine tekeningen

Op de zwart-wit foto staat Appel in zijn atelier in Parijs. Op de muur achter de kunstenaar hangen twee van de drie tekeningen. Achter zijn arm komt een hoekje tevoorschijn van een ander werk. "De drie moeten een serie hebben gevormd. In de archieven vond ik maar één andere tekening uit hetzelfde jaar en met hetzelfde formaat. Dus dat moet die achter zijn arm wel zijn."

De drie tekeningen hangen nu weer samen en zijn voor het eerst weer voor het publiek in het echt te zien. En nu ook in kleur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl