@WakaWakaLight
NOS Nieuws

Zonnelampjesproducent is duurzaamste Nederlander

Activist en ondernemer Maurits Groen voert een officieuze ranglijst van duurzame Nederlanders aan. Een jury kende hem de eerste plaats toe in de jaarlijkse Duurzame 100-lijst van dagblad Trouw, voor de ontwikkeling van zonnelampjes waarvan er zo'n 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen.

De lampen van Groen werken op zonne-energie. Na een volle dag in de zon geven ze tot tachtig uur licht. Voor elke lamp die op de reguliere markt wordt verkocht, wordt er een weggegeven voor noodhulp. De energie van de lamp kan ook worden gebruikt om mobieltjes op te laden.

Groen is gisteravond gehuldigd in Utrecht. De activist zegt zelf dat de lampen een wereld van verschil kunnen maken. Ze zijn verspreid in veertig landen, waaronder Syrië en Soedan.

Advocaat Roger Cox staat tweede op de lijst. Cox is betrokken bij de rechtszaak waarin de staat is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Architect Thomas Rau eindigt met zijn duurzame gebouwen op de derde plek, net voor de 21-jarige Boyan Slat die in een mega-experiment probeert plastic afval uit de oceanen te halen. De hele lijst staat op de website van Trouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl