Hoofdredacteur Bülent Kenes
NOS Nieuws

Turkse hoofdredacteur vast om kritische tweets

De hoofdredacteur van de Turkse krant Today's Zaman is opgepakt nadat hij op Twitter kritiek had geuit op president Erdogan. Bülent Kenes werd gisteravond door agenten uit de burelen van de krant in Istanbul gehaald. Op weg naar buiten werd hij begeleid door collega-journalisten, die hij vroeg "om te blijven strijden voor democratie en de rechtsstaat".

Kenes wordt belediging van Erdogan ten laste gelegd. Concreet gaat het om veertien tweets en een retweet met kritiek op de president. De hoofdredacteur zegt zelf dat hij alleen zijn mening heeft gegeven.

Today's Zaman is een Engelstalige krant die gelieerd is aan de beweging van Fethullah Gülen, een van de grootste tegenstanders van Erdogan. In juni kreeg Kenes een voorwaardelijke celstraf van 21 maanden; ook toen ging het om een kritische tweet.

In Turkije krijgen journalisten en tv-zenders geregeld te maken met druk en intimidatie van de overheid als ze kritiek uiten op de president. Een Turkse columnist werd gisteren nog veroordeeld tot 11 maanden cel voor een kritische column.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl