NOS Nieuws

'Geweld in Israël breidt zich steeds verder uit'

Rellen tussen Palestijnse jongeren en het Israëlische leger

De onrust in Israël en de Palestijnse gebieden neemt toe. Vandaag werden zes Palestijnen gedood door Israëlische militairen bij protesten bij de grens van de Gazastrook. "Het geweld breidt zich steeds verder uit", zegt correspondent Monique van Hoogstraten.

Tijdens het vrijdaggebed noemde de leider van Hamas in Gaza de gebeurtenissen van de laatste dagen een nieuwe intifada. Hij zei dat de Palestijnen klaar zijn voor een confrontatie. In steeds meer steden in Israël botsen Arabische en Israëlische burgers met elkaar, zegt Van Hoogstraten.

De afgelopen tien dagen kwamen vier Israëliërs om het leven toen zij werden aangevallen door Palestijnen met messen. Ook werden acht Palestijnen gedood door de kogels van Israëlische militairen.

Israëliërs en Palestijnen zijn bang dat dit nog verder uit de hand gaat lopen.

Monique van Hoogstraten, correspondent

De Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas roepen op tot kalmte. Zij zeggen dat het leger van Israël en de Palestijnse politie samenwerken om de orde te herstellen. Volgens Van Hoogstraten valt er op straat nog weinig te merken van deze inspanningen.

"Israëliërs en Palestijnen zijn bang dat dit nog verder uit de hand gaat lopen. Er zijn veel demonstraties. Bijvoorbeeld bij de checkpoints, waar Palestijnse jongeren het Israëlische leger treffen."

Palestijnse jongeren bij een clash met het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever

In september nam de onrust toe nadat er rellen waren uitgebroken op de Tempelberg in Jeruzalem, vlak voor de viering van het joodse nieuwjaar. De Palestijnen zijn bang dat de Israëlische regering de Tempelberg, een heilige plaats in zowel het jodendom als de islam, toegankelijker wil maken voor joden.

Vorig jaar november was het wekenlang onrustig nadat Israël had besloten dat moslimmannen tot 35 jaar niet meer mochten bidden in de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg. Die beslissing leidde toen tot een reeks incidenten tussen het Israëlische leger en Palestijnse jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl