Aleksandr Loekasjenko EPA

De Wit-Russische president Loekasjenko zegt dat hij blij is dat zijn landgenoot Svetlana Aleksijevitsj de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt, ook al heeft de journalist in het verleden felle kritiek geuit op zijn bewind. Aan het nationale persbureau liet hij weten dat hij verheugd is over de toekenning van de Nobelprijs

"Ik ben blij voor haar, want ze is een burger van Wit-Rusland", zei Loekasjenko. "De prijs laat zien dat je je mening kunt uiten, kunt werken en schrijven in dit land."

Laatste dictator

Aleksijevitsj woont in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Gisteren werd haar de Nobelprijs toegekend. Ze schreef onder meer over het harde leven in de Sovjet-Unie, de Tweede Wereldoorlog en de ramp in Tsjernobyl. 

Ze schreef geregeld kritisch over Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is. Hij wordt de laatste dictator van Europa genoemd, ook door zichzelf. In 2000 week Aleksijevitsj uit naar West-Europa, omdat het regime haar het werken onmogelijk maakte. Een paar jaar geleden keerde ze terug.

Verkiezingen

Loekasjenko liet weten dat Aleksijevitsj goede boeken heeft geschreven. "Ik heb er niets op tegen", zei hij.

Over twee dagen zijn er presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Loekasjenko gaat op voor een vijfde termijn. Zijn drie uitdagers vormen geen serieuze bedreiging. Aleksijevitsj zei gisteren dat ze niet zal stemmen. "We weten toch al wie er wint", zei ze.

STER reclame