ANP

Het doodschieten van katten moet in heel Nederland direct verboden worden, vindt de Partij voor de Dieren. De partij eist dat het kabinet regelt dat in geen enkele provincie meer op katten wordt gejaagd.

In 2013 heeft de Tweede Kamer een motie van de PvdD aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen om in heel Nederland een eind te maken aan het afschieten van katten. 

Er werd toen in zeven provincies jacht gemaakt op wilde katten. Twee jaar later is in Friesland, Overijssel en Utrecht nog altijd geen verbod van kracht. 

Geen provinciegrenzen

Volgens partijleider Thieme zijn de dieren in die provincies vogelvrij. "Wilde katten kennen geen provinciegrenzen", benadrukt Thieme die eist dat staatssecretaris Dijksma de motie uit 2013 gaat uitvoeren. De partij denkt dat de jacht in de provincies nog steeds wordt toegestaan omdat de katten beschermde weidevogels opeten.

Volgens de Dierenbescherming zijn er zo'n 3 miljoen katten, waaronder een onbekend aantal zwerfkatten. Ieder jaar worden tussen de 8000 en 13.500 katten doodgeschoten. Volgens de PvdD zijn veruit de meeste afgeschoten dieren huiskatten met een eigenaar. 

De partij zegt dat er diervriendelijker manieren zijn om het aantal zwerfkatten te beperken, zoals sterilisatie. 

Het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat de provincies verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het beleid rondom wilde katten. 

STER reclame