Een rondleiding tijdens de opening
NOS Nieuws

Den Haag viert 200 jaar Staten-Generaal met open huis

In 1815 werd de Grondwet gewijzigd. De Staten-Generaal werden opgesplitst in een Eerste en Tweede Kamer. In de Eerste Kamer zaten heren van adel en andere "aanzienlijken", die voor het leven werden aangewezen door de koning.

De Tweede Kamer werd al gekozen, zij het nog niet rechtstreeks door het volk maar door Provinciale Staten, die zelf werden samengesteld door de regenten in de steden en de bestuurders van het platteland.

Deze week zijn rond het Binnenhof de feestelijkheden rond 200 jaar Staten-Generaal begonnen. Vandaag en morgen houden de beide Kamers Open Huis voor het publiek. Het Plein voor de Tweede Kamer is tijdelijk omgedoopt tot Statenplein en er zijn optredens en lezingen en rondleidingen door de Eerste en Tweede Kamer en de Ridderzaal.

Politieke arena

Woensdag openden de voorzitters van Eerste en Tweede Kamers de tentoonstelling 'Voor het geheele Nederlandsche Volk' over de geschiedenis van beide Kamers. Zowel binnen als buiten de gebouwen op het Binnenhof is te zien wat er in de loop van 200 jaar allemaal veranderd is. De tentoonstelling blijft tot mei 2016 te bezichtigen.

  • ANP
    Voorzitters Van Miltenburg en Broekers-Knol openden de tentoonstelling

Bij de opening van de expositie zei Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg dat het huidige systeem van evenredige vertegenwoordiging ervoor zorgt "dat alle stemmen die klinken in de samenleving, een plek krijgen in de politieke arena. Wat hetzelfde is gebleven, is dat we praten over wat er leeft op straat. Over wat mensen bezig houdt, welke kansen en bedreigingen ze zien. Dat is de kern van ons parlementaire stelsel, al twee eeuwen lang."

Koning Willem-Alexander

Hoogtepunt van de vieringen is een bijzondere verenigde vergadering in de Ridderzaal volgende week vrijdag, waarbij koning Willem-Alexander eregast is. Het is dan precies 200 jaar geleden dat de twee Kamers voor het eerst gezamenlijk in Den Haag vergaderden.

Er wordt tijdens de bijeenkomst gesproken over de betekenis van Eerste en Tweede Kamer voor de Nederlandse democratie, en over uitdagingen voor de toekomst. Verder zijn er optredens van onder anderen Douwe Bob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl