1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

VS stopt met trainen Syrische rebellen

De Verenigde Staten geven hun poging een Syrisch leger van rebellen te trainen op. Het Pentagon richt zich voortaan op het bewapenen en ondersteunen van de succesvolste strijders. Het ministerie van Defensie bevestigt daarmee berichtgeving van The New York Times.

Het Pentagon trok vijfhonderd miljoen dollar uit voor het trainen van rebellen die het moesten opnemen tegen Islamitische Staat. "Maar er was een groot loyaliteitsprobleem", zegt NOS-correspondent Wouter Zwart in het NOS Radio 1 Journaal. "Heel weinig rebellen waren te porren voor een tweede front tegen IS. Zij vonden het veel belangrijker dat Assad zou vallen." Onlangs werd bekend dat er nog maar vier of vijf Syrische rebellen over zijn, die door de Amerikanen zijn getraind.

Symbool

Dat Amerika zijn strategie zou moeten veranderen in Syrië hing al een tijd in de lucht, zegt Zwart. "Het programma staat symbool voor het gebrek aan strategie. Er ging ook wel heel veel mis."

De meeste rebellen die de training doorliepen werden bij de eerste gevechten al gedood. Anderen werden gevangengenomen of sloegen op de vlucht. De bedoeling was om met het programma 5400 rebellen te trainen voor de strijd tegen IS. Volgens The New York Times worden er nu al geen nieuwe rebellen meer opgenomen in de training, die werd gegeven in Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Druk

Het besluit om rebellen te trainen werd onder grote druk genomen, zegt Zwart. "Alles om te voorkomen dat er Amerikaanse grondtroepen naar Syrië gestuurd zouden worden. Dat zouden Amerikanen Obama zeer kwalijk hebben genomen."

Het geld dat was vrijgemaakt voor de training van rebellen zal nu worden besteed aan meer succesvolle strijders. Daarbij zijn geen specifieke groeperingen genoemd, maar het zou volgens Zwart bijvoorbeeld om de Koerden kunnen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl