Arie Selinger, de bedenker van het Bankrasmodel
NOS Sport

Nog één keer terug naar de Bankrashal

Ruim 25 jaar geleden werd er de basis gelegd voor olympisch volleybalgoud in 1996, nu staat de Bankrashal in Amstelveen op het punt onder de slopershamer te gaan.

Bankrasmodel

Onder leiding van de charismatische bondscoach Arie Selinger liet een groep jonge, talentvolle volleyballers zich daar eind jaren tachtig op Spartaanse wijze afbeulen om de stap naar de internationale top te maken. Het geroemde Bankrasmodel, waarbij de internationals hun clubs verlieten en dagelijks samen trainden in Amstelveen, was revolutionair in de Nederlandse sportwereld én bleek uiteindelijk ook de basis voor de succesvolste periode van het Nederlandse volleybal.

Peter Blangé, Olof van der Meulen en Jan Posthuma, drie leden van de gouden olympische ploeg uit Atlanta, keerden nog één keer terug naar de plek waar Selinger ze samenbracht en op het spoor zette van die unieke gouden plak in Atlanta. Op het spoor zette, want in 1996 was de grondlegger er niet meer bij. Joop Alberda was in Atlanta de gevierde coach. De bedenker van het Bankrasmodel hield aan zijn inspanningen olympisch zilver in Barcelona (1992) over.

Nog één keer terug naar de Bankrashal

Baan opzeggen

Het Bankrasmodel was ingrijpend voor de volleyballers. Posthuma: "Ik had mijn diploma gehaald en had verder geen werk. Dus voor mij was de keus niet zo moeilijk. Maar een ander moest zijn studie stoppen of zijn baan opzeggen."

Van der Meulen: "Ik trainde al elke dag, maar hier ging het wel een stapje hoger. Je speelde met veel betere volleyballers. En je moest hardlopen na de training. Door weer en wind."

Toch zweerden de drie internationals bij bondscoach Selinger. Blangé: "Die man had een enorm charisma. Het enige wat hij zei was: follow me, I know the way. Met een dusdanige overtuiging dat ik in die tijd wel volgde."

We hebben hier een prachtige tijd gehad. Maar bijvoorbeeld de banken in de kleedkamer... Nou, dat mag echt wel op de schroothoop.

Peter Blangé

Overdracht

Op 8 september nam het huidige Oranje-team al afscheid van de hal. Assistent-bondscoach en oud-international Ron Zwerver, eveneens lid van het gouden team van 1996, droeg het volleybalnet over aan de Amstelveense sportwethouder Peter Bot.

Tijdens hun laatste bezoek aan de hal in Amstelveen hoeven Blangé, Van der Meulen en Posthuma geen traantje weg te pinken.

"Nee. We hebben hier een prachtige tijd gehad. Maar bijvoorbeeld de banken in de kleedkamer... Nou, dat mag echt wel op de schroothoop", sluit Blangé af.

Sport in Beeld: Bankras tot Atlanta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl