Asielzoekers komen aan bij een opvanglocatie in een gevangenis in Heerhugowaard
NOS NieuwsAangepast

Afspraken over woningen voor 10.000 vluchtelingen

Het Rijk en de gemeenten gaan het komende half jaar proberen om 10.000 vluchtelingen met een verblijfsstatus van asielzoekerscentra over te plaatsen naar gemeenten. Staatssecretaris Dijkhoff maakte dat bekend na overleg tussen leden van het kabinet, burgemeesters en provincies.

De doorstroom moet verbeteren, waardoor er plekken vrijkomen in asielzoekerscentra.

De gemeenten gaan nadrukkelijk ook op zoek naar kleinschalige opvangmogelijkheden voor vluchtelingen. Het gaat bijvoorbeeld om kantoorpanden of "andere creatieve ideeën van gemeenten". Ze krijgen daar 100 euro per persoon per nacht voor.

Tijdelijke woningen

Dijkhoff zei verder dat er pogingen worden gedaan om de woningmarkt vlot te trekken. Dat gebeurt onder meer door tijdelijke woningen aan te bieden, die ook bestemd zijn voor niet-vluchtelingen.

De staatssecretaris wil dat er een eind komt aan het "gesleep met mensen". Daarom gaat het kabinet met provincies in de slag om meer grote locaties te realiseren voor noodopvang, zoals Heumensoord bij Nijmegen.

De staatssecretaris zei dat de afspraken van vandaag hem sterken in het idee dat het niet meer nodig zal zijn om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen, zoals in Oranje. Dijkhoff sprak van een goed overleg. Hij noemde het een gezamenlijk probleem dat gezamenlijk wordt opgelost.

Dijkhoff: afspraken gemaakt over woningen vluchtelingen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is zeer te spreken over het overleg. "Iedereen wordt opgeroepen om schouder aan schouder de komende weken de noodzakelijke oplossingen aan te dragen", zei de burgemeester na afloop. Rotterdam gaat tot het eind van het jaar 1000 asielzoekers onderbrengen en dat noemt Aboutaleb "een hele opgave". Volgens de burgemeester erkent het kabinet dat gemeenten te weinig geld hebben en wordt daarnaar gekeken.

Aboutaleb: "dit wordt een hele opgave"
Van Zanen (VNG): belangrijk dat er draagvlak er is

De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er vertrouwen in dat het kabinet met de gemeenten erin slaagt om vluchtelingen op korte termijn aan een woning te helpen. "We zijn er nog niet, maar ik heb er vertrouwen in", aldus Jan van Zanen na afloop. "Het is van groot belang dat er een groot draagvlak is binnen gemeenten en bij bewoners. We moeten schouder aan schouder staan."

Ook de provincies waren bij het overleg uitgenodigd en dat is ook noodzakelijk, vindt Ank Bijleveld, commissaris van de koning in Overijssel. Ze spreekt over "zo'n groot maatschappelijk probleem" waar het kabinet alleen met de gemeenten en provincies uit kan komen. Wat er de afgelopen week is gebeurd, zoals in Oranje, "moet ons nooit meer overkomen", constateert zij.

Ank Bijleveld

Volgens politieke waarnemers zijn er weinig concrete afspraken gemaakt. Het belang van de bijeenkomst is volgens hen vooral dat bestuurders op aller niveaus uitstralen dat ze de urgentie van de problemen onderkennen en samen werken aan een oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl