Michael van Praag ANP
NOS Voetbal

'Achteraf verdient Van Praag een lintje'

Vanuit Zwitserland volgde een voormalige vertrouweling van Sepp Blatter de ontwikkelingen van donderdag op de voet. "Achteraf verdient Michael van Praag een lintje", aldus Guido Tognoni in het programma Nieuwsuur. 

Tognoni was jarenlang mediadirecteur van de FIFA en spindoctor op het hoofdkwartier van Blatter. "Hij was de eerste die tegen Sepp Blatter zei dat hij moest opstappen. In een tijd waarin dat nog niet zo makkelijk was", zegt hij over Van Praag. 

Verder waren er eigenlijk alleen verliezers, zo oordeelde de Zwitser. "Als een FIFA-voorzitter zo zijn kantoor uit moet en er niet meer mag komen, is dat een persoonlijke ramp maar ook een ramp voor het voetbal."

Tognoni, van Blatter-vertrouweling tot criticaster

Veertig jaar corruptie

Tognoni ziet zo snel geen logische kandidaat om Blatter op te volgen. "Er is geen Superman die de ellende bij de FIFA kan oplossen. In de tijd van Havelange en Blatter hebben we veertig jaar corruptie en nepotisme gehad. Een man die de FIFA uit dat slop kan trekken, is er momenteel niet", klinkt het somber. 

De Zwitser is echter wel lovend over het daadkrachtige optreden van de ethische commissie. "Ze hebben Blatter en Platini aangepakt. Om ze zo te schorsen, is een harde maatregel. Ik heb daar respect voor. Als er al een winnaar is na deze dag, dan zou dat de Ethische Commissie zijn."

STER reclame