AFP
NOS Nieuws

VN presenteert regering van nationale eenheid voor Libië

Na maanden van moeizame onderhandelingen onder leiding van de VN is er een voorstel gepresenteerd voor een regering van nationale eenheid voor Libië. Volgens Bernardino León, de VN-gezant voor Libië, is er een regeringsploeg samengesteld waar de twee rivaliserende regeringen in Libië zich beide in kunnen vinden.

León zei op een persconferentie dat de namen van de kandidaten voor de regering van nationale eenheid vaststaan. De nieuwe premier is Fayez Sarraj, een lid van het parlement in Tripoli.

De beide parlementen in Libië, één in Tripoli en één in de oostelijke stad Tobruk, moeten nog wel akkoord gaan.

Chaos sinds 2011

De nieuwe eenheidsregering moet een einde maken aan de diepe verdeeldheid in Libië. Sinds dictator Muamar Kadhafi in 2011 met hulp van het Westen werd verdreven, verkeert het land in chaos.

De regering in de hoofdstad Tripoli wordt gesteund door islamisten, maar wordt niet erkend door de internationale gemeenschap. De regering in het oosten van het land, in Tobruk, heeft de steun van het Westen en wordt wel internationaal erkend.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep vorige week nog op om tot een akkoord te komen. Door de chaos in Libië krijgen extremisten, waaronder IS, er steeds vastere voet aan de grond en kunnen mensensmokkelaars het land ongehinderd gebruiken om vluchtelingen van Afrika over te zetten naar Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl