Een kantoor van Volkswagen in Wolfsburg
NOS Nieuws

Inval Duitse justitie bij hoofdkantoor Volkswagen

De Duitse justitie heeft een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. Het OM doet onderzoek naar de fraude bij uitstoottests voor dieselauto's. Er zijn ook invallen geweest op andere locaties en in privéwoningen van Volkswagenwerknemers.

In een verklaring zegt de Duitse justitie dat er is gezocht naar documenten en opslagmedia. De autoriteiten proberen er zo achter te komen wie bij de fraude betrokken is geweest en hoe de manipulatie uitgevoerd werd.

De invallen zijn gedaan in het kader van een strafrechtelijk vooronderzoek naar de manipulatie bij Volkswagen. Drie officieren van justitie en vijftig politieagenten waren bij de invallen betrokken. Volgens de autoriteiten zijn er documenten meegenomen.

Volgens correspondent Jeroen Wollaars komt de inval voor buitenstaanders wellicht onverwacht. "Volkswagen werkte tot nu toe goed mee aan het onderzoek, maar met zo'n inval krijgt justitie veel meer mogelijkheden om te zoeken naar bewijzen in de zaak", zegt Wollaars op NPO Radio 1.

Uitlaatgassen

Het Volkswagen-concern kwam in grote problemen nadat het moest bekennen dat uitstoottesten in de Verenigde Staten zijn gemanipuleerd met behulp van speciale software. De hoeveelheid schadelijke uitlaatgassen van bijna een half miljoen auto's in Amerika is veel groter dan uit die testen bleek. Later werd duidelijk dat de software in bijna 11 miljoen auto's van het concern wereldwijd zit. In Nederland betreft het 160.000 diesels. Of de software ook in Europa is gebruikt in de tests is niet bekend.

Volkswagen-topman Martin Winterkorn stapte op vanwege het schandaal. Hij zei dat hij geschokt was door de gebeurtenissen rondom de manipulatie en dat hij zijn verantwoordelijkheid moest nemen.

Aanpassing

Gisteren maakte de autofabrikant bekend dat vanaf januari de auto's die zijn uitgerust met de 'sjoemelsoftware' worden aangepast. In de meeste gevallen zal een update van de software voldoende zijn. Volkswagen zal de kosten van de herstelactie zelf betalen.

Vanochtend zei Volkswagen dat het de certificaten heeft ingetrokken van dieselauto's die volgend jaar geleverd moeten worden in de VS. Duizenden auto's, die al waren verscheept naar de VS, moeten voorlopig in de containers blijven staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl