'Symfonie in wit. Meisje in mousseline jurk' van James Whistler
NOS Nieuws

Singer Museum: werk uit depot is 'absoluut een Whistler'

Uit minutieus onderzoek is gebleken dat een omstreden werk van het Singer Museum van de hand is van de 19de-eeuwse impressionist James Whistler. Het werk 'Symphony in White, Girl in muslin dress' heeft tientallen jaren in het depot van het museum in Laren gestaan, omdat er twijfel was over de authenticiteit ervan.

Het Singer Museum presenteerde het ongesigneerde schilderij uit ongeveer 1870 in de jaren vijftig als een hoogtepunt. Maar zo'n twintig jaar later zei een bezoekende Whistler-expert eraan te twijfelen of het wel door de kunstenaar zelf was geschilderd.

Het werk werd afgewaardeerd tot "een paar duizend gulden", aldus museumdirecteur De Lorm. Het schilderij verdween in het depot, met de vage aanduiding 'omgeving Whistler'.

Met infrarood- en röntgenfoto's werd de eerste schets goed zichtbaar

Pigment

Toen De Lorm zeven jaar geleden aantrad als directeur, wekte het schilderij zijn nieuwsgierigheid. Hij liet het onderzoeken met de modernste technieken, en de resultaten werden vergeleken met een gesigneerde Whistler uit het Rijksmuseum.

Uit de schildering onder de toplaag, het pigment van de verf en de door Whistler zelf gemaakte lijst konden de onderzoekers en de museumdirecteur afleiden dat het werk "absoluut een Whistler" is.

Het werk wordt, samen met de Whistler uit het Rijksmuseum en ander werk van de schilder vanaf volgende week tentoongesteld in Laren.

De eerste schetsen tegenover het uiteindelijke resultaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl