Job de Ruiter als minister van Justitie, met naast hem Hans Wiegel, in het kabinet-Van Agt I ANP
NOS Nieuws Politiek

Oud-minister Job de Ruiter (85) overleden

Oud-minister van Justitie en Defensie Job de Ruiter is op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden was op 4 oktober, maar is vandaag in Trouw door zijn familie bekendgemaakt. 

De Ruiter was CDA-minister van Justitie in het eerste kabinet Van Agt (1977-1981). Als gereformeerde politicus was hij verantwoordelijk voor de legalisering van abortus, destijds een omstreden kwestie. Het wetsvoorstel dat hij opstelde met VVD'er Leendert Ginjaar kreeg in 1980 de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer van 76 stemmen. De wet trad in 1984 in werking. 

Als minister van Defensie in het eerste kabinet Lubbers (1982-1986) wees hij vliegbasis Woensdrecht aan als locatie voor plaatsing van kruisraketten. Daartegen bestond grote weerstand, die uitmondde in twee massademonstraties in Amsterdam in 1981 en in Den Haag in 1983. Uiteindelijk ging de plaatsing niet door. 

Gerespecteerd politicus en hoogleraar

Na zijn aftreden was hij vier jaar lang procureur-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam en bijzonder hoogleraar personen-, familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

De Ruiter werd alom gerespecteerd om zijn kennis en deskundigheid, in Den Haag en in de universitaire wereld. 

Oud-minister Job de Ruiter (CDA) overleden

STER reclame