NOS Nieuws

Monet is terug in Zaandam

"Wat Rembrandt voor Nederland is, is Claude Monet voor Frankrijk. De schilder is zo wereldberoemd dat we er wel iets mee moeten dat hij in 1871 vier maanden in Zaanstad heeft gewoond", zegt Bas Husslage. Hij was vijf jaar geleden een van de mede-oprichters van de stichting Monet in Zaandam.

Monet maakte in de Zaanstreek 25 schilderijen. Eentje daarvan, De Voorzaan en de Westerhem, is vanaf vandaag te zien in het Zaans Museum. Het museum kocht het doek eerder dit jaar voor 1,16 miljoen euro. Het is een landschap met daarin een typische Hollandse grijze lucht en drie molens.

Monet is terug in Zaandam

Husslage wil de buitenwereld laten zien dat Zaanstad voor de Franse impressionist een belangrijke inspiratiebron is geweest. Over het gebied zei Monet: "Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten."

Voor dat landschap komen jaarlijks nog steeds veel toeristen naar de Zaanse Schans. Dit jaar worden er zo'n 1,7 miljoen bezoekers verwacht. Slechts een klein deel van hen (70.000) bezoekt ook het museum.

Directeur Hovers hoopt dat dat er flink meer worden. "We hebben veel geïnvesteerd in naamsbekendheid, een echte Monet helpt daar bij. We hopen de komende jaren het aantal bezoekers op zijn minst te verdubbelen."

  • ANP
    Zaanse huisjes waren een bron van inspiratie voor Monet
  • Martijn van der Zande / NOS
    Husslage geeft in Zaandam rondleidingen langs plekken die Monet heeft vereeuwigd
  • ANP
    De Zaanse Schans: de attractie trekt dit jaar zo'n 1,7 miljoen bezoekers

Ook Husslage hoopt op meer bezoekers. Met zijn stichting geeft hij onder meer stadswandelingen langs plekken die Monet op het doek vereeuwigd heeft.

De Franse schilder vertrok 144 jaar geleden uit Zaanstad. Over zes jaar is dat dus 150 jaar geleden en Husslage ziet een 'Monet-jaar' dan wel zitten. "Ik had nooit verwacht dat we hier ooit een echte Monet zouden krijgen. Dat is gelukt. Als je dan toch mag dromen, dan zou het natuurlijk te gek zijn om een grote tentoonstelling te organiseren waarbij alle schilderijen van zijn Zaanse tijd bij elkaar hangen, hier in Zaanstad, Monet-stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl