Philips

Een stofzuiger grotendeels gemaakt van gerecyclede doppen van frisdrankflessen en van accu’s van auto’s. Het kunststofverwerkingsbedrijf AKG heeft het product ontwikkeld in samenwerking met Philips. De bedenkers vinden dat er nog teveel plastic wordt verbrand in energiecentrales en zijn daarom dit project gestart. De stofzuiger is sinds kort op de markt. 

Voor de productie van de stofzuiger wordt gebruikgemaakt van gerecycled huishoudelijk afval. “Hij is niet speciaal bedoeld voor een milieubewuste doelgroep,” zegt Eelco Smit van Philips. “Het product moet gewoon kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk zijn.” 

Het Eindhovense bedrijf werkt ook nog aan een koffiezetapparaat van gerecycled materiaal.

Een stofzuiger uit gerecycled afval

Vierde plaats

In Nederland wordt 51 procent van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld. Daarmee staat het op de vierde plaats in Europa. Duitsland scoort met 65 procent het hoogst, daarna volgen Oostenrijk (62 procent) en België (57 procent). De Nederlandse doelstelling is om dit jaar een percentage van 60 tot 65 te halen.

Volgens berekeningen van Milieu Centraal is het theoretisch mogelijk om 81 procent van het huishoudelijk afval te recyclen.

STER reclame