Premier Rutte op het hoofdkantoor van Coca-Cola in Atlanta EPA

Premier Rutte laat vanuit de Verenigde Staten weten dat hij dagelijks zeer nauw betrokken is bij de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. "Het is duidelijk dat dit 24 uur per dag onze aandacht vraagt. Ook van mij, waar ik ook ben".

Rutte zegt dat hij ongeveer ieder uur belt met staatssecretaris Dijkhoff en andere collega's. 

Hij reageert daarmee op de kritiek van verschillende fractievoorzitters van de oppositie en een aantal vluchtelingenorganisaties. Die vinden Rutte te onzichtbaar in de aanpak van de asielzoekerscrisis. 

Over de gebeurtenissen gisteravond in Oranje zegt de premier: "Dit zijn reële zorgen van mensen. Er komt veel op Nederland af. Maar van mensen blijf je af, daar ligt de grens." 

Coca-cola

Rutte is samen met de Vlaamse premier Bourgeois op een economische missie in Atlanta. Rutte en zijn collega reizen mee met een handelsdelegatie van Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen.

"Ik ben in Atlanta met Geert Bourgeois en 85 bedrijven omdat hier banen voor Nederland en Vlaanderen te verdienen zijn. Dat hadden we al een tijd gepland en zo zullen we het ook blijven doen", zegt Rutte.

De reis bestaat onder meer uit een ceremonie bij het Martin Luther King Memorial, een bezoek aan het hoofdkantoor van Coca-Cola en een handelsdiner waarbij de bedrijven verschillende contracten ondertekenen met Amerikaanse partners. Ook opent Rutte twee nieuwe vestigingen van Nederlandse bedrijven.

Verkeerde keelgat

Het bezoek schoot de fractievoorzitters van SP, D66, GroenLinks en CDA in het verkeerde keelgat. CDA-leider Buma: "Als hij vindt dat het belangrijk is om Coca-Cola te bezoeken, is dat zijn keuze. Maar ik zeg: op dit moment zijn de problemen hier."

Vanavond reist de premier weer terug naar Nederland. Staatssecretaris Dijkhoff heeft aangekondigd dat hij vrijdag met Rutte en vice-premier Asscher gaat praten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de provincies over de opvang van asielzoekers. 

Rutte: deze handelsmissie levert banen op

STER reclame