AFP

Het Syrische leger is begonnen met een nieuw grondoffensief en krijgt daarbij hulp van Russische gevechtsvliegtuigen. Rusland vuurde onder meer vanaf marineschepen op de Kaspische Zee raketten af op Syrië.

Het is voor het eerst dat Syrië samen met Rusland in actie komt tegen de opstandelingen in het land. De Russische toestellen namen stellingen van de oppositie onder vuur, waarna het Syrische leger en bevriende milities vanaf de grond hetzelfde deden.

Zwaarste gevechten in maanden

De doelwitten lagen in steden en dorpen langs de grens van de provincies Hama en Idlib. Deze liggen aan de rand van het gebied waar de troepen van Assad het nog voor het zeggen hebben. In de aangevallen regio's is Islamitische Staat niet actief. Volgens een Londense monitorgroep die contact heeft met activisten in Syrië zijn het de zwaarste gevechten in maanden in het gebied.

Rusland bombardeert IS vanaf de Kaspische Zee

De Russische minister van Defensie Sjojgoe heeft gezegd dat er vanaf de Kaspische Zee in totaal 26 raketten zijn afgevuurd op elf doelwitten van IS. Volgens hem hebben ze allemaal doel getroffen. Ook zei hij dat er sinds het begin van de luchtaanvallen, vorige week, 112 bombardementen zijn geweest op IS-doelwitten.

Bredere samenwerking

De Amerikanen zijn bezorgd over het nieuwe grondoffensief. Er worden ook oppositiegroeperingen aangevallen die door westerse landen worden gesteund. Minister van Defensie Carter herhaalde nog eens dat er alleen vrede in Syrië kan komen als president Assad vertrekt.

Carter zei verder dat de VS niet van plan is te gaan samenwerken met de Russen in de strijd met terreurgroep IS zolang de Russen ook niet-IS-doelen aanvallen. Volgens hem is er alleen overleg dat noodzakelijk is om veilig boven Syrië te kunnen vliegen. Rusland heeft gezegd wel een bredere samenwerking na te streven.

STER reclame