AzG-personeel na de aanval op het ziekenhuis in Kunduz EPA

Artsen zonder Grenzen eist een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement op een ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz. De organisatie heeft geen vertrouwen in de onderzoeken die de Verenigde Staten, de NAVO en Afghanistan hebben aangekondigd.

Bij het bombardement kwamen afgelopen zaterdag 22 mensen om het leven. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen namen de kliniek onder vuur. In eerste instantie werd gezegd dat dat gebeurde op verzoek van de Afghanen, maar inmiddels heeft de VS gezegd dat het bevel door de Amerikaanse legerleiding zelf is gegeven. Generaal Campbell heeft erkend dat de aanval een vergissing was.

Speciale commissie

Artsen zonder Grenzen noemt de aanval een oorlogsmisdaad en wil dat een speciale commissie een feitenonderzoek gaat doen. Deze commissie, de IHFFC, werd in 1991 opgericht om serieuze schendingen van het internationaal recht te onderzoeken en komt voort uit de Geneefse Conventies. Tot nu toe is het orgaan nog nooit ingezet. 

Het oprichtingsverdrag van dit comité is door 76 landen ondertekend. De Verenigde Staten en Afghanistan horen daar niet bij. De commissie gaat pas aan het werk als alle partijen daarmee akkoord gaan.

STER reclame