Staatssecretaris Dijkhoff sluit niet uit dat hij nog eens gemeenten moet dwingen om noodopvang voor asielzoekers te regelen. "Ik kan niets uitsluiten, maar het is niet mijn plan en we hebben alles gedaan om dit te voorkomen; ik probeer dit tot een minimum te beperken", zegt hij over de gebeurtenissen in Oranje. Het dorp in Drenthe kreeg gisteren te horen dat het extra asielzoekers moet opvangen, boven op de 700 die het al toegewezen had gekregen en dat leidde tot veel onvrede. 

Dijkhoff had ook liever gezien dat hij de beslissing over de extra asielzoekers niet had hoeven nemen. Maar volgens hem was er echt geen andere mogelijkheid dan deze groep in Oranje onder te brengen. "Je komt steeds verder onder aan het lijstje met dingen die je eigenlijk wil doen. Maar anders hadden ze buiten moeten slapen."

De staatssecretaris wil snel opnieuw in overleg met provincies en gemeenten om te praten over opvanglocaties. Vrijdag praten hij, premier Rutte en vice-premier Asscher daarover met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de koepelorganisatie van de provincies, het IPO.

Onprettig

Hij zegt ook dat hij wel eens prettigere avonden heeft meegemaakt dan gisteren in Oranje, maar hij begrijpt ook dat de mensen daar zijn geschrokken van de boodschap die hij kwam brengen en dat het niet goed is voor het draagvlak. Dijkhoff werd in Oranje belaagd door boze inwoners, die ontevreden zijn over de komst van de extra asielzoekers.

Volgens Dijkhoff is het grootste probleem dat er 13.000 mensen in asielzoekerscentra zitten, terwijl die al een verblijfsstatus hebben. Die zouden eigenlijk aan een gewone woning moeten worden geholpen. 

Doorstroming

Maar omdat daar een tekort aan is, zijn er ook te weinig plaatsen in centra en is veel noodopvang nodig, zegt de staatssecretaris. Door de regels voor de gemeenten op dit punt te versoepelen, hoopt Dijkhoff dat er meer doorstroming komt. 

In een debat met de Tweede Kamer zei de staatssecretaris nog dat hij zo snel mogelijk terug wil naar de oude afspraak met Oranje om maximaal 700 mensen op te vangen, maar dat hij niet kan zeggen wanneer dat is. Hij wil proberen te voorkomen dat er nog meer extra mensen naar het Drentse dorp gaan dan de ruim 100 die er gisteren aankwamen, maar zei dat niet te kunnen beloven. 

Onzichtbaar

Dijkhoff is het niet eens met fractievoorzitters van de oppositie die vinden dat premier Rutte onzichtbaar is. Volgens hem houdt Rutte zich op zowel Europees als nationaal niveau veel met de vluchtelingenproblematiek bezig. Zelf heeft Dijkhoff "meerdere malen per dag" contact met de premier over het onderwerp. 

Rutte is op dit moment op handelsmissie in de Amerikaanse stad Atlanta. 

Opvanglocaties in Nederland

STER reclame