De afgelopen nacht kwamen in Oranje honderden nieuwe vluchtelingen aan ANP

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert kritisch op de gebeurtenissen van gisteren in Oranje. Door daar zonder overleg honderden extra vluchtelingen te plaatsen, zet het kabinet volgens de VNG "de verhoudingen tussen overheden onder druk". 

De VNG, die alle bijna 400 gemeenten vertegenwoordigt, benadrukt dat er een vorm van overleg moet zijn tussen het kabinet en de gemeenten die de opvang van de vluchtelingen moeten regelen. Als dat er niet is, is dat slecht voor het draagvlak, zegt de belangenvereniging. 

Gisteren besloot staatssecretaris Dijkhoff dat Oranje nog eens 700 vluchtelingen moet opvangen, boven op de 700 die al in het dorp verblijven. Hoewel de gemeente en de provincie er fel op tegen zijn, zette Dijkhoff zijn plannen door. De VNG pleit voor kleinschaligere opvang. Gemeenten willen soms vluchtelingen opnemen, maar hebben voor honderden geen plaats.

De VNG pleit voor kleinere AZC's

Onbetrouwbare partner

De VNG heeft contact gehad met burgemeester Baas van Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt. Hij vroeg zich af of iets dergelijks eerder gebeurd is. Dat is niet zo, zegt de VNG. "Wat gisteren is gebeurd, is iets nieuws."

Baas noemde het Rijk gisteravond al een onbetrouwbare partner. In Nieuwsuur zei hij dat hij de positie van de staatssecretaris begrijpt, maar dat het een slechte zaak is dat de gemaakte afspraken worden geschonden. 

Het besluit van Dijkhoff leidde tot veel onrust onder de 140 inwoners van Oranje. Ze blokkeerden de weg voor de bussen met vluchtelingen die vannacht het dorp in wilden rijden. Later kwamen de bussen alsnog aan

Opvanglocaties in Nederland

STER reclame