ANP

Vice-premier Asscher vindt dat Nederland door het vluchtelingenprobleem op de proef wordt gesteld. Naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteren in Oranje zei hij dat we in ongewone tijden leven. Hij begrijpt de woede en emotie in Oranje over de komst van extra asielzoekers en hij snapt ook dat mensen zich verraden voelden, omdat eerdere afspraken werden geschonden.

Maar hij benadrukt dat gisteren de keus ging tussen mensen op straat laten slapen of in lege bedden in een asielzoekerscentrum. Hij voegde eraan toe dat mensen die voor "afschuwelijk geweld" op de vlucht gaan moeten worden opgevangen en dat het een morele plicht is om hen een bed te geven. 

Niet leuk

De vice-premier zei ook dat de komst van extra asielzoekers nooit een excuus mag zijn voor bedreigingen. "Noodmaatregelen neem je niet, omdat je dat leuk vindt, maar omdat je daartoe gedwongen wordt door de omstandigheden."

Asscher zei dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om zelf asielzoekers op te vangen. Hij hoopt dat daardoor op termijn minder noodvoorzieningen nodig zijn. 

Geen oplossing

Minister Van der Steur benadrukte naar aanleiding van het belagen van staatssecretaris Dijkhoff dat geweld en agressie nooit een oplossing zijn. 

Hij zei dat hij de emoties begrijpt, maar dat de betrokkenen het gesprek moeten aangaan met de staatssecretaris. "Daarom was hij er ook." 

STER reclame