De burgemeester praat met bezorgde inwoners van het Drentse Oranje
NOS Nieuws

Burgemeester Midden-Drenthe: overheid is onbetrouwbaar

Burgemeester Baas van Midden-Drenthe vindt dat het Rijk zich een onbetrouwbare partner toont, nu staatssecretaris Dijkhoff opdracht heeft gegeven voor de opvang van 700 extra asielzoekers in het dorp Oranje.

Baas zei in Nieuwsuur dat hij met de Rijksoverheid afspraken had gemaakt over de opvang van 700 asielzoekers in Oranje, waar 140 mensen wonen. Daar komen er door Dijkhoffs besluit nog 700 bij. "Als je na een half jaar zegt: ik houd me niet meer aan de afspraak, loop je een ernstig risico dat de overheid onbetrouwbaar wordt", aldus Baas.

Burgemeester Baas van Oranje reageert op de blokkade

Dijkhoff maakte vanavond bekend dat hij nog meer vluchtelingen naar Oranje wil sturen, omdat er een gebrek is aan slaapplaatsen en omdat in Oranje nog bedden beschikbaar zijn. Baas zegt dat hij de positie van de staatssecretaris begrijpt, maar vindt het een slechte zaak dat de gemaakte afspraken nu worden geschonden. Hij heeft Dijkhoff daarom gevraagd om zijn besluit zelf aan de inwoners van Oranje uit te leggen.

Na een besloten bijeenkomst, eerder vanavond, werd de auto van de staatssecretaris belaagd door boze bewoners.

De eerste 300 tot 400 asielzoekers zouden vanavond al in Oranje aankomen. Hun bussen zijn omgekeerd toen dorpsbewoners een wegblokkade hadden opgeworpen. Waar ze nu naartoe gaan, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl