Een aantal asielzoekers wacht op een bouwterrein in Amsterdam ANP

Amsterdam stopt tijdelijk met het plaatsen van asielzoekers in de noodopvang. Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Asielzoekers die nu aankomen in de hoofdstad, krijgen een treinkaartje naar een aanmeldcentrum.

De burgemeester schrijft dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kampt met een gebrek aan plaatsen voor langdurige opvang. Daardoor kunnen de asielzoekers die in de noodopvang verblijven, niet doorstromen naar een locatie voor langdurige opvang.

Door de instroom nu stop te zetten, wil de gemeente Amsterdam een buffer houden voor acute situaties waarbij opvang noodzakelijk is. Zodra de doorstroom op gang komt, zullen er nieuwe asielzoekers worden opgevangen.

Veiligheidsrisico's

Op dit moment verblijven 1267 asielzoekers op drie verschillende locaties in de hoofdstad. Het gaat om mensen die zich bij de vreemdelingenpolitie hebben gemeld op het centraal station en nog niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Sommigen verblijven al drie weken in Amsterdam.

Volgens Van der Laan is de noodopvang geschikt voor een verblijf van maximaal een week. Als asielzoekers langer op de locaties in Amsterdam verblijven, zou dat kunnen leiden tot veiligheidsrisico's, schrijft hij. 

STER reclame