Het Amsterdamse stadhuis en operagebouw
NOS Nieuws

Amsterdam en OM verdenken ambtenaar van miljoenenfraude

De gemeente Amsterdam en het Landelijk Parket van het OM verdenken een gemeenteambtenaar (41) en zijn partner (42) uit Badhoevedorp van verduistering van miljoenen euro's. Volgens de gemeente heeft de man daarvoor een "geraffineerde constructie" opgezet, waardoor hij enkele miljoenen euro's heeft buitgemaakt.

De politie kwam de zaak bij toeval op het spoor; een politiemedewerker zag op internet dat iemand een speedboot te koop aanbood. Toen hij verder zocht, ontdekte hij dat dezelfde aanbieder meer speedboten en ook veel dure auto's, horloges en andere dure producten te koop aanbood.

Eén van de in beslag genomen auto's

Het Landelijk Parket startte daarop in juni een onderzoek, waarin onverklaarbare geldtransacties aan het licht kwamen. Zo was 600.000 euro van de gemeente Amsterdam naar het bedrijf van de vrouw overgeschreven, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover stond. Vanuit een ander bedrijf was 1,9 miljoen euro aan het bedrijf van de vrouw overgeboekt. Ook in dit geval waren er geen goederen of diensten geleverd.

Het geld verdween daarna naar privérekeningen van het stel. Ze gaven het uit aan gokken, dure auto's, speedboten, sieraden, dure brillen en andere luxe producten.

Het stel werd op 7 september aangehouden op verdenking van witwassen. Hun woning, een bedrijfspand en diverse opslag- en garageboxen zijn doorzocht.

Ook deze dure sigaren zijn bij het onderzoek in beslag genomen

Na de aanhouding stelde ook het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam een onderzoek in. Op grond van de uitkomsten daarvan heeft de gemeente aangifte gedaan van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering.

De gemeente heeft beslag gelegd op de banktegoeden en bezittingen van de ambtenaar. Meer details wil de gemeente pas geven als het strafrechtelijk onderzoek en het interne onderzoek zijn afgerond. De verdachte is geschorst en hij en zijn partner zitten nog vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl