Generaal John Campbell voor de zitting van de Amerikaanse Senaatscommissie AFP

De commandant van de internationale strijdmacht in Afghanistan, generaal John Campbell, zegt dat de Amerikaanse legerleiding zaterdag zelf het bevel heeft gegeven voor de aanval waarbij een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz werd getroffen.

Eerder zei hij dat de Amerikaanse luchtmacht reageerde op een verzoek om luchtsteun van het Afghaanse leger. Nu zegt hij: "Ook al vroegen de Afghanen om steun, dan nog moet er een strenge Amerikaanse procedure worden doorlopen voordat het vuren begint", zei Campbell voor een Amerikaanse Senaatscommissie. 

Hij erkende dat de aanval een vergissing was. "Wij zouden nooit met opzet een beschermde medische voorziening aanvallen". Ook zei hij dat zijn troepen een grondige training zullen ondergaan om meer van dit soort incidenten te voorkomen.

Afwentelen 

Campbell komt hiermee tegemoet aan de kritiek van Artsen zonder Grenzen. De hulpverleningsorganisatie verweet de Amerikanen dat ze de verantwoordelijkheid voor het bombardement op de Afghanen probeerden af te wentelen. 

Bij dat bombardement kwamen zaterdag 22 mensen om het leven, AzG-medewerkers en patiënten. AzG zegt dat het Afghaanse leger en de internationale troepenmacht wisten waar het ziekenhuis stond. De coördinaten waren doorgegeven.

Condoleances

De Nederlandse regering heeft de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen gecondoleerd. Het kabinet noemt de situatie in het land kritiek en zorgwekkend. In Afghanistan zijn zo’n honderd Nederlandse militairen die het Afghaanse leger adviseren. 

STER reclame