Max Schrems, die de zaak tegen Facebook aanspande AFP

Een mijlpaal voor de privacy. Zo noemt de Oostenrijker Max Schrems het oordeel van het EU-hof dat bedrijven niet zomaar meer privégegevens van Europeanen mogen doorsluizen naar de VS. Schrems spande de zaak aan.

Schrems spande de zaak aan vanwege de spionage van de Amerikaanse dienst NSA op internetgebruikers. "Deze uitspraak trekt een duidelijke lijn tegen surveillance", aldus Schrems. Volgens de Oostenrijker blijkt uit de zaak dat overheden en bedrijven "ons fundamentele recht op privacy" niet kunnen negeren.

"Europese bedrijven kunnen de Amerikaanse overheid niet zomaar helpen met spionage", aldus Schrems.  "Dit is een grote tegenslag voor de Amerikaanse spionage."

Implicaties in Europa

Volgens Schrems kan de uitspraak ook gevolgen hebben voor spionage door geheime diensten in Europa. De uitspraak komt op het moment dat het Nederlandse kabinet werkt aan wetgeving die het aftappen van internetverbindingen op grotere schaal mogelijk maakt.

Schrems stipt verder aan dat het uitwisselen van gegevens met de Verenigde Staten nog steeds mogelijk is, als bedrijven individueel met privacywaakhonden overeenkomsten sluiten. Die privacywaakhonden hebben daardoor veel meer invloed op de datastromen van Europa naar de Verenigde Staten.

STER reclame