ANP
NOS Nieuws

CDA: geef kind eigen 'advocaat' bij vechtscheiding

Kinderen moeten bij een vechtscheiding een eigen belangenbehartiger meenemen naar de rechtszaal. Daarvoor pleit het CDA, die stelt dat ruziënde ouders bij een scheiding vaak het belang van hun kind vergeten. "Dat is heel erg slecht. Er moet iemand zijn die het belang van het kind in de gaten houdt", zegt CDA-Kamerlid Keijzer in het NOS Radio 1 Journaal.

De rechter moet deze belangenbehartiger - de bijzonder curator - aanwijzen. "Het kan iemand zijn die verstand heeft van opvoeden, of een advocaat of misschien ook een psycholoog." Nu heeft een kind onder de 12 jaar niets te zeggen in de rechtszaal en kunnen oudere kinderen wel hun mening voor de rechter geven.

Uit cijfers blijkt dat het aantal vechtscheidingen toeneemt. In 20 procent van de 70.000 scheidingen hebben de ouders zulke hoogoplopende ruzies en conflicten dat er geen onderling overleg meer mogelijk is. Het CDA noemt een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling, ook omdat kinderen er diepe emotionele en psychische schade door oplopen.

Een vechtscheiding is een vorm van kindermishandeling.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer

Keijzer wil ook dat een scheiding met kinderen in handen komt van één rechter. "Zo'n rechter heeft dan het overzicht en weet wat er bijvoorbeeld eerder in het gezin is gebeurd."

Het CDA hoopt op meer steun in de Tweede Kamer. "Dit is zo'n groot probleem. Ik kan me niet voorstellen dat voor dit plan geen steun zal zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl