NOS Nieuws

Dijkhoff: crisisopvang asielzoekers blijft nodig

Dijkhoff: niet ideaal, maar opvang is al heel wat

Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat Nederland eraan zal moeten wennen dat vluchtelingen in tijdelijke plekken als gymzalen opgevangen worden. Structurele maatregelen zijn er voorlopig niet. "Het wordt voorlopig niet snel rianter", zegt hij.

Het aantal vluchtelingen dat elke week ons land binnenkomt, schommelt, zegt Dijkhoff. De afgelopen week kwamen 3000 vluchtelingen naar Nederland. De week daarvoor meldden zich 2400 asielzoekers, maar een week eerder waren dat er nog 1800 meer.

Tegen zulke aantallen valt niet op te werken, zegt Dijkhoff. "We regelen elke week permanente locaties met zo'n 1000 à 1200 vaste bedden, maar met een instroom van 3000 mensen red je dat niet."

Dak en bed

Daarom worden asielzoekers steeds vaker een paar dagen tijdelijk opgevangen in lege sportzalen in plaats van asielzoekerscentra. "Het is al heel hard werken om dat voor elkaar te krijgen. Het is niet ideaal, maar ze hebben dan wel een droog onderkomen en een bed", zegt de staatssecretaris.

Dijkhoff is blij dat hij de vluchtelingen nog een dak boven het hoofd kan aanbieden. "De meeste Europese landen lukt dit ook al niet meer en daar liggen mensen gewoon buiten."

De oplossing zit hem volgens de staatssecretaris in een Europese aanpak om de instroom te beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl