Sepp Blatter en Michel Platini tijdens het FIFA-congres in mei.
NOS Voetbal

Blatter en Platini raken geïsoleerd

Eerst waren ze vrienden, daarna vijanden, maar inmiddels verkeren Sepp Blatter en Michel Platini beiden in een lastige positie. De voorzitters van de FIFA en de UEFA kunnen niet anders dan afwachten hoe de ethische commissie van de wereldvoetbalbond oordeelt over de veelbesproken miljoenenbetaling van Blatter aan Platini in 2011. Ze raken steeds verder geïsoleerd in de internationale voetbalwereld.

Platini heeft haast

Vooral Michel Platini heeft eigenlijk geen tijd te verliezen. Met steun van de invloedrijkste officials uit Europa, Zuid-Amerika en Azië leek hij op rozen te zitten in de strijd om de opvolging van de vertrekkende Sepp Blatter. Voor 26 oktober moet hij zich aanmelden voor de verkiezingsrace, met steunverklaringen van vijf nationale bonden. Zolang een schorsing voor Platini dreigt, kan de UEFA-voorzitter zich onmogelijk officieel presenteren als kandidaat.

Volgens de Fransman heeft hij het geld van Blatter in 2011 gekregen voor werkzaamheden die hij negen jaar eerder verrichte voor de wereldvoetbalbond. De betaling zou zijn uitgesteld vanwege financiële problemen bij de FIFA. "Wat Platini ons tot nu toe verteld heeft, is gewoon niet genoeg", reageerde de invloedrijke Bundesliga-voorzitter Reinhard Rauball.

De grootste supporters van Platini staan voor een lastig dilemma. Als de UEFA-voorzitter na 26 oktober uit de verkiezingsrace stapt of wordt gehaald, hebben ze geen kans meer om een alternatieve voorzitterskandidaat te laten meedoen. Als ze voor de deadline aan een Plan B werken, kan dat door Platini als een gebrek aan loyaliteit worden gezien.

Geruchtencircuit

In het geruchtencircuit duikt steeds de naam van sjeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa op, de machtige voorzitter van de Aziatische confederatie. Hij zou zich kandidaat willen stellen als Platini afhaakt. "Mijn naam wordt gesuggereerd door anderen, maar, terwijl ik ze wil bedanken voor hun vertrouwen in mijn leiderschap, aan een kandidaatstelling voor 2016 heb ik nog niet gedacht", is de officiële reactie van sjeik Salman.

Opvallend genoeg noemt hij in zijn verklaring de naam van Michel Platini niet, terwijl de AFC-voorzitter tot voor kort nog openlijk zijn campagne aanmoedigde.

Platini moet het in deze lastige periode ook nog eens doen zonder een van zijn belangrijkste adviseurs. Het hoofd van het team dat hem ondersteunt, Kevin Lamour, is vorige week begonnen aan een verlof. Volgens de Europese federatie heeft dat niets te maken met het onderzoek van de ethische commissie.

Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa
Sepp Blatter en Michel Platini in 2005 bij een liefdadigheidstoernooi in Zwitserland.

Blatter mist raadgevers

FIFA-voorzitter Sepp Blatter zag in de afgelopen maanden al een aantal naaste medewerkers vertrekken. Zo werd secretaris-generaal Jérôme Valcke ontslagen en sloeg communicatiedirecteur Walter De Gregorio de deur van het hoofdkantoor definitief achter zich dicht.

Ook op de persafdeling van de FIFA hoeft de Zwitser niet te rekenen, want de voorlichters van de wereldvoetbalbond zullen hem niet verdedigen tegen alle beschuldigingen. De FIFA wil voorkomen dat het imago verder wordt aangetast door nieuwe onthullingen. Tekenend was dat er vanuit de organisatie geen verklaring kwam na het bericht dat vier grote sponsoren het onmiddellijke vertrek van Blatter eisen. De Zwitserse voorzitter bracht een reactie via zijn persoonlijke advocaat naar buiten.

Blatter is aangewezen op zijn vertrouwelingen die buiten het hoofdkantoor opereren. Hij loopt daarbij aan de leiband van juristen, want elke openbare uiting kan consequenties hebben voor procedures tegen Blatter. Zo moest een optreden van de voorzitter bij de Zwitserse televisie op last van zijn advocaten op het laatste moment worden afgezegd.

Blatters functioneren als voorzitter van de FIFA wordt enorm gecompliceerd door de procedure van de ethische commissie. De onderzoekers zullen zich daar echter niet door laten opjagen, zo verzekeren bronnen binnen de FIFA.

Warner is schrikbeeld

Het kan dagen, maar ook nog weken duren voor er duidelijkheid is over een eventuele voorlopige schorsing van Blatter en Platini. Schrikbeeld voor beide topbestuurders is de levenslange verbanning uit het voetbal, die hun voormalig FIFA-bestuurslid Jack Warner een week geleden kreeg opgelegd.

Volgens Warner dient die straf als bliksemafleider voor de problemen van zijn oude collega's. Maar ingewijden noemen de timing, een paar dagen nadat Blatter en Platini in opspraak raakten, toeval. Het pakket met de uitspraak was een week onderweg geweest naar het Caraïbische eiland Trinidad, waar Warner woont. Pas toen de bevestiging van ontvangst binnenkwam, kon de uitspraak naar buiten worden gebracht.

Jack Warner

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl