Een Palestijn gooit op de Westoever stenen naar het Israëlische leger
NOS Nieuws

Geweld Westoever houdt aan: 13-jarige Palestijn gedood

De onrust op de Westelijke Jordaanoever houdt aan. Bij botsingen tussen Palestijnen en het Israëlische leger is een jongen van 13 omgekomen, meldt een ziekenhuis. Een arts verklaarde dat de jongen in zijn borst was geraakt door een Israëlische kogel.

Vandaag overleed ook een Palestijn van 18 aan verwondingen die hij had opgelopen bij onlusten in de buurt van Tulkarem, eveneens op de Westelijke Jordaanoever.

Bij geweld zijn de afgelopen dagen ook meerdere Israëliërs om het leven gekomen. Israël besloot daarom gisteren het oude gedeelte van Jeruzalem en de Tempelberg tijdelijk te sluiten voor Palestijnen. Alleen Palestijnen die er wonen, werken of studeren mogen er nog komen.

Traangas en flitsgranaten

Bij protesten van gisteravond en vannacht gooiden Palestijnen molotovcocktails, brandende stukken autoband en stenen naar militairen, volgens het Israëlische leger. Dat beantwoordde het geweld met traangas en flitsgranaten.

Enkele uren voordat Israël besloot om de oude stad af te grendelen viel een 19-jarige Palestijn een Israëlische familie aan met een mes. De vader overleed, de moeder raakte zwaargewond en hun 2-jarige kind raakte ook gewond. De aanvaller stak daarna nog een Israëlische man dood en opende het vuur op een groep toeristen. Politieagenten schoten hem vervolgens dood.

'Golf van terreur'

Het incident staat niet op zichzelf; er ging een reeks aan gewelddadige incidenten aan vooraf. Donderdag werd een Israëlisch echtpaar doodgeschoten. Dat reed met hun kinderen op de Westelijke Jordaanoever toen hun auto beschoten werd. De vier kinderen die op de achterbank zaten, bleven ongedeerd.

Het geweld heeft geleid tot een "enorme militaire aanwezigheid" op de Westelijke Jordaanoever, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Sommige media spreken over een nieuwe Palestijnse opstand of intifada. Israëlische functionarissen houden het op een "golf van terreur".

Volgens Van Hoogstraten heeft de nieuwe geweldsgolf onder meer te maken met de verslechterde Palestijnse economie en onvrede over de koers van president Abbas, die volgens sommigen irrelevant is geworden en wordt gezien als collaborateur. Verder is de rol van Israëlische kolonisten van belang, zegt Van Hoogstraten. "Zij nemen steeds gewelddadiger en zichtbaarder het heft in eigen hand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl