Van der Steur: capaciteitsprobleem NFI blijft

ANP

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zal altijd te weinig capaciteit hebben om al het werk te doen. Dat zei minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vanochtend in het NPO Radio 1-programma De Ochtend.

Van der Steur reageerde daarmee op een interne notitie van het NFI, het Openbaar Ministerie en de politie, waarin de instanties de noodklok luiden over de bezuinigingen bij het NFI. Dit voorjaar maakte het kabinet bekend dat het onderzoeksinstituut 13 procent van zijn budget moet inleveren. Deskundigen waarschuwen dat het oplossen van misdrijven in gevaar kan komen als dit doorgaat.

Voorrang

"Het NFI zal altijd capaciteitsproblemen houden", zei Van der Steur. "Het is daarom belangrijk dat het OM en de politie steeds zelf aangeven bij het NFI welke zaken met voorrang behandeld moeten worden. Zo werkt het bij het NFI."

De minister denkt niet dat er op korte termijn banen bij komen bij het NFI. "De laatste jaren is het NFI al efficiënter gaan werken, maar het kan nog veel efficiënter. Er zijn verbeteringen denkbaar en we hebben geen onbeperkte middelen. We moeten kijken hoe we het geld het beste kunnen besteden."

STER Reclame