Het gebouw van het Jezus Centrum in Nijkerk Omroep Gelderland

De voorganger van het Jezus Centrum in Nijkerk staat voor de rechter. De 51-jarige Johan K. wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte, het niet juist informeren van de sociale dienst, faillissementsfraude en het bezit van een nepwapen, meldt Omroep Gelderland

K. was directeur van Stichting Intro in Nijkerk, een christelijk centrum voor verslaafdenopvang. Hij zou verslaafden onder dwang hebben laten werken bij een keukenbladenfabriek, die ook van hem was. Ze werkten 8 tot 10 uur per dag, voor 5 euro zakgeld per week. Ook zou K. hun persoonsgebonden budget en bijstandsuitkering hebben ingenomen. 

'Niets verkeerd gedaan'

De Nijkerker zegt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan bij de opvang van daklozen en verslaafden. Dat ze in zijn fabriek aan de slag moesten, zag hij als een vorm van dagbesteding. Volgens K. heeft de sociale dienst de kwestie opgeblazen.

Johan K. stichtte zijn Jezus Centrum in Nijkerk samen met zijn vrouw in 2005. Het was een christelijke gemeente waar de stichting Intro voor verslaafdenopvang onder viel. Een arrestatieteam lichtte K. in oktober 2012 van zijn bed. De rechtbank in Arnhem trekt vier dagen uit voor het proces.

STER reclame