Getty Images
NOS Nieuws

Europa wil extra vluchtelingenkampen Turkije

De Europese Unie wil dat er zeker zes extra opvangkampen voor vluchtelingen komen in Turkije. Europa is daarover in onderhandeling met Turkije. De kampen, die gebouwd moeten worden met Europees geld, moeten ervoor zorgen dat de stroom vluchtelingen die via Turkije naar Europa komt, afneemt.

Volgens Europa-correspondent Arjan Noorlander zijn de gesprekken tussen Europa en Turkije in een vergevorderd stadium. "Er is haast geboden, want in Turkije zitten nog zo'n 2 miljoen vluchtelingen die naar Europa willen", zegt Noorlander in het NOS Radio 1 Journaal.

"Europa wil dat ze daar op een normale manier de winter kunnen doorbrengen, zodat ze niet massaal doorreizen naar Europa", zegt Noorlander. Daarnaast zijn er ook afspraken in de maak over verbetering van de bewaking van de grens tussen Turkije en Griekenland. De Turkse president Erdogan komt vanmiddag naar Brussel om te praten over de plannen.

Overvol

Op de Europese top van enkele weken geleden werd afgesproken dat er ongeveer 1 miljard wordt vrijgemaakt voor de opvang van vluchtelingen in de regio. Volgens Noorlander wordt een deel van dat geld gebruikt voor de opzet van de nieuwe kampen.

"De Turken willen er wel iets voor terug", zegt Noorlander. "Ze willen de toezegging van Europa dat vluchtelingen die al jaren in kampen in Turkije zitten, op termijn terecht kunnen in opvanglocaties in Europa. Maar zover is het nog niet, want de vluchtelingenkampen in Europa zitten op dit moment al overvol."

Duitsland verwacht dat er dit jaar zeker 1,5 miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen. Dat is veel meer dan de 800.000 waar de Duitse regering eerder rekening mee hield, schrijft Bild. Volgens de krant maakt de regering zich grote zorgen over de opvang van de vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl