'Homo's zijn kinderen van God'

Het Vaticaan heeft een hooggeplaatste Poolse priester die heeft opgebiecht dat hij een homoseksuele relatie heeft, de wacht aangezegd. Krzysztof Charamsa mag niet meer werken voor de Congregatie voor de Geloofsleer. Ook mag hij geen theologie meer doceren aan de universiteiten van het Vaticaan.

De 43-jarige priester kwam met zijn verklaring in een interview met de Corriere della Sera. In de krant noemt hij de opvattingen van het Vaticaan over homoseksualiteit achterhaald. 

Gelukkig en trots

"Ik wil de kerk en de geloofsgemeenschap laten zien wie ik ben: een homoseksuele priester, gelukkig en trots op mijn identiteit." De priester woont en werkt al 17 jaar in Rome.

Vaticaan-woordvoerder Lombardi reageerde geïrriteerd. Hij vindt het ernstig en onverantwoordelijk dat Charamsa met zijn verklaring kwam een dag voor het begin van de bisschoppensynode over het gezin. Volgens Lombardi probeert de Poolse priester met de media-aandacht die hij krijgt de bijeenkomst onder druk te zetten.

Op de synode wordt gesproken over familie en gezin. Daarbij komt ook de vraag aan de orde hoe de kerk de hand moet reiken aan homoseksuelen. 

In de Rooms-Katholieke Kerk geldt het verplichte celibaat. Dat betekent dat priesters geen seksuele relaties mogen hebben.

STER reclame