Rolinda Montsma
NOS Nieuws

Zeker 9 AzG-medewerkers omgekomen bij aanval Kunduz

Het dodental van het bombardement op een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan is opgelopen. Volgens de organisatie zijn er zeker negen medewerkers omgekomen en raakten 37 mensen zwaargewond, onder wie 19 medewerkers. Dertig mensen zijn nog vermist.

De kliniek in Kunduz is vannacht meerdere keren geraakt door bombardementen. Volgens een medewerker die in een ander gebouw aan het werk was duurde de aanval anderhalf uur.

Ze zijn binnen verbrand.

Medewerker Artsen zonder Grenzen

"Toen ik uit mijn kantoor kwam, zag ik dat het ziekenhuis in brand stond. We konden onze dokters, zusters, schoonmaaksters en vrienden niet redden. Ze zijn daar binnen verbrand", vertelt hij tegen The Guardian.

Nadat de organisatie alarm had geslagen bij het Amerikaanse en Afghaanse leger, gingen de bombardementen op het ziekenhuis nog een half uur door, stelt AzG.

Er werkten volgens Artsen zonder Grenzen geen Nederlanders in de kliniek. Een journalist van The Guardian meldt op Twitter dat alle internationale stafleden het hebben overleefd.

De bombardementen zijn mogelijk "bijkomende schade" van een Amerikaanse aanval, zegt kolonel Brian Tribus van het Amerikaanse leger. Hij bevestigt dat er vannacht om 02:15 uur luchtaanvallen zijn uitgevoerd boven Kunduz. Er wordt onderzocht of die de kliniek hebben geraakt.

Artsen zonder Grenzen zegt dat het Amerikaanse en Afghaanse leger op de hoogte waren van de exacte locatie van de kliniek.

"De gps-coördinaten van de kliniek zijn meerdere keren doorgegeven aan de strijdende partijen. Voor het laatst op 29 september", schrijft de organisatie.

  • AFP
    Artsen aan het werk in een deel van het ziekenhuis dat nog overeind staat
  • ANP
    Drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen komen om door een explosie bij een ziekenhuis in Kunduz. Collega's zijn in shock
  • Artsen zonder Grenzen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl