NOS Nieuws

Franse koe kwam toch niet uit de lucht vallen

Een Frans ongeluk met een koe blijkt veel minder spectaculair dan in eerste instantie gemeld. De koe kwam niet uit de lucht vallen, maar werd gewoon op de weg aangereden door een auto.

"Van sommige verhalen wil je gewoon dat ze waar zijn", meent broodjeaapspecialist Peter Burger van de Universiteit Leiden. Hij schreef een blog waarin hij uitlegt waar het precies mis is gegaan. "Ook de NOS viel voor de mooiste versie van het verhaal."

Het ongeluk gebeurde afgelopen week bij de Franse plaats Perthus. De regionale zender France Bleu schreef op Facebook dat "het dier van een rots was gevallen". Op het plaatje erbij staat een zwaar beschadigde auto met ernaast het dode dier. Het lijkt inderdaad alsof de koe op de auto is gestort.

Burger noemt het een "gaaf voorbeeld van een 'liegende' foto". Uit het bijgaande artikel blijkt namelijk dat de verslaggever alleen heeft geschreven dat het lijkt "alsof het beest van een rots op de motorkap was gestort".

Andere Franse media hadden het verhaal echter al verkeerd overgenomen. Zo kwam deze versie ook bij de NOS terecht.

Burger: "Een aanrijding met een koe op een Franse bergweg is hoogstens nieuws voor het plaatselijke sufferdje. Tenzij die koe uit de lucht stort en in haar val een auto plet. Dan wordt een bericht van niks opeens manbijthondnieuws dat ook in Nederland de media haalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl