ANP

Nederlanders eten steeds minder vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van de stichting Wakker Dier. Gemiddeld nuttigde een Nederlander 76,3 kilo vlees in 2014. Dat is een kilo minder dan het jaar ervoor.

Het is een trend die al enkele jaren gaande is. Sinds 2010 daalt de vleesconsumptie jaarlijks met ongeveer een kilo. Volgens de onderzoekers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de Universiteit van Wageningen aten Nederlanders in 2010 nog 80,8 kilo vlees per persoon, ruim vier kilo meer dan vorig jaar.

Volgens het LEI eet sinds 2012 nog maar een kwart van de bevolking iedere dag vlees bij de hoofdmaaltijd.

Varken

Vooral rundvlees en varkensvlees worden minder gegeten, al blijft varkensvlees met 37 kilo per persoon wel favoriet. Vorig jaar werden omgerekend in totaal 170 miljoen kippen, een kleine 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes door Nederlanders geconsumeerd. 

De consumptie van kip is gelijk gebleven. Wereldwijd wordt steeds meer kip gegeten, maar in Nederland blijft de consumptie hangen rond de 22 kilo per jaar per persoon. 

Volgens Wakker Dier is een steeds groter deel van dat geconsumeerde kippenvlees afkomstig van dieren die een beter leven hebben gehad. De organisatie durft zelfs te concluderen dat "de plofkipconsumptie in Nederland definitief op zijn retour is". 

STER reclame