ANP
NOS Nieuws

Ontevreden asielzoekers verlaten Heumensoord

Enkele tientallen vluchtelingen hebben de noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen, die vanmiddag in gebruik is genomen, direct verlaten. Ze zijn ontevreden over de opvang.

De vluchtelingen klagen over stank en gebrek aan frisse lucht. Ook zijn ze niet blij dat er meerdere gezinnen in een ruimte worden geplaatst.

De meeste van de circa 150 vluchtelingen blijven wel in het kamp.

'We gaan terug naar Ter Apel'

Pascal Meertens van het COA zegt dat het kamp nog niet af is. "Dit is een noodopvanglocatie. We zijn twee weken geleden begonnen met de bouw. Op dit moment kunnen we de basale dingen bieden, zoals een slaapplek en eten. Vanaf volgende week starten we met dagbesteding."

De vluchtelingen worden opgevangen in paviljoens zonder ramen. Dat is geen ideale situatie, erkent Meertens. "Maar deze ruimtes voldoen wel om in te leven. En dat is voor ons het uitgangspunt. Zo vangen we ook mensen op in sporthallen. Hier hebben ze wel een vorm van privacy."

Buiten slapen

Het COA houdt vluchtelingen die weg willen gaan niet tegen. "Mensen zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Maar als ze buiten beeld raken, komen ze ook niet in een procedure en dan wordt het wel lastig."

Sommigen zeiden buiten te gaan slapen. Anderen willen terug naar Ter Apel of naar Duitsland. Volgens Meertens kunnen ze niet kiezen voor een andere opvanglocatie. "Ze zijn geplaatst in Heumensoord. Daar is hun plek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl