De pillen zijn te herkennen aan een ADE-logo ANP

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor een levensgevaarlijke xtc-pil die in omloop is. Volgens het instituut is de pil in het hele land verspreid en staat er een vals logo van het Amsterdam Dance Event (ADE) achterop, dat over twee weken gehouden wordt. De pil komt in verschillende vormen voor, waaronder een lichtgele vierkante variant.

Er zijn verschillende varianten van de pil in omloop ANP

De pillen kunnen levensgevaarlijke doses MDMA bevatten, zegt het Trimbos-instituut. Er zijn pillen aangetroffen met "gevaarlijk hoge uitschieters", zegt het instituut. 

Als mensen dezelfde hoeveelheid slikken als ze gewend zijn, is er een verhoogde kans op een overdosis. "Het gebruik kan fatale gevolgen hebben."

Het instituut heeft waarschuwingsposters laten maken die dit weekend in clubs opgehangen worden. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen. 

Feest

Het Amsterdam Dance Event gaat niet extra waarschuwen voor de gevaarlijke drugs. "We laten ons wat dat betreft leiden door Trimbos, Jellinek, GGD en de gemeente", zegt een woordvoerder.

De organisatie is niet blij met de gevaarlijke drugs. "Het is natuurlijk niet goed dat deze pil op de markt is. We zijn een danceplatform en geen distributeur van drugs. We hopen dat de pillen op het moment dat ADE begint niet meer in de omloop zijn."

'Iedereen kan er mee in aanraking komen'

Vorig jaar overleden tijdens het ADE drie mensen na het gebruik van drugs. “Er zijn tot nu toe nog geen ongelukken gebeurd”, zegt Daan van der Gouwe, drugsexpert bij het Trimbos-Instituut. “Daarom waarschuwen we ook nu, in de aanloop naar dit evenement. De pil is in het hele land op de markt. Iedereen kan er mee in aanraking komen.”

“Aan het uiterlijk van de xtc-pil kun je niet zien hoe hoog de dosering is”, zegt Van der Gouwe, “maar deze variant leidt tot allerlei problemen voor gebruikers. Als je op een dancefeest iemand ziet die koortsachtig is: breng diegene naar de Eerste Hulp. Dat is van levensbelang.”

STER reclame