ANP

Noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen wordt vanmiddag in gebruik genomen. Het opvangkamp biedt, als het helemaal is ingericht, plek aan maximaal 3000 asielzoekers en wordt daarmee de grootste opvanglocatie van ons land.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er op dit moment ruimte is voor duizend mensen. De rest van de opvanglocatie wordt de komende weken opgebouwd. In het gebied is wifi, stroom, water en riolering.

Het kamp blijft tot 1 juni volgend jaar in gebruik voor de opvang van asielzoekers. Daarna moet het opvangkamp plaatsmaken voor de militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse, die elk jaar op Heumensoord een eigen kamp opbouwen, en voor de Special Olympics. 

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen kondigde twee weken geleden de komst van de grote opvanglocatie aan. Sindsdien zijn in Nijmegen kleine demonstraties geweest, zowel voor als tegen de noodopvang.

Nijmegen zet in de omliggende wijken extra wijkagenten in om toezicht te houden. Ook wordt er geregeld overlegd met buurtbewoners over hoe zij de komst van de asielzoekers ervaren, zegt een woordvoerder van de gemeente. Om overlast te voorkomen heeft burgemeester Bruls het COA gevraagd om te zorgen voor een dagbesteding voor de bewoners van het kamp. 

Het Rode Kruis zamelt deze week op een aantal plekken in Nijmegen kleding en toiletartikelen in voor de bewoners van Heumensoord. Omdat er onder andere door studenten in de stad al particuliere initiatieven waren gestart, puilden die verzamelplekken eerder deze week al uit.

Langs de toegangswegen naar Heumensoord hebben bewoners affiches opgehangen waarop de vluchtelingen in het Arabisch welkom worden geheten. Minder blij zijn de omwonenden met het asfalteren van een bospad, dat nodig is om het tentenkamp goed te ontsluiten. In het bos is ook verlichting aangebracht. Zowel het asfalt als de verlichting verdwijnt weer na 1 juni. 

STER reclame